Cea mai buna tigaie din fonta

Ghid – Care este cea mai buna tigaie din fonta?

O tigaie din fonta, orice s-ar putea spune despre ea, este de departe una dintre cele mai fiabile si durabile tipuri de tigai, iar cu o ingrijire adecvata si o manipulare atenta putem lasa tigaia din fonta mostenire nepotilor. Desi sunt putin mai grele decat tigaile obisnuite, cele din fonta sunt inca la moda si sunt foarte solicitate, in special in bucatariile profesionale.

Cele mai bune tigai din fonta
Cele mai bune tigai din fonta

Top 3 tigai din fonta in . Ce recomandam noi?

Tigaile din fonta ar trebui sa fie prezente in fiecare bucatarie – personala sau profesionala – nu sunt pretentioase, sunt foarte usor de utilizat, foarte usor de intretinut iar daca sunt ingrijite corespunzator pot rezista fara probleme zeci de ani.

Tigaie, fontă emailată, Cookware, 26cm

Cea mai buna tigaie din fonta 2

Tigaie din fonta emailata, diametru de 26 cm, distributie uniforma a caldurii, durabila si rezistenta la ciobire, finisaj emailat pentru curatare usoara, potrivita pentru toate sursele de caldura, inclusiv cuptor, suporturi termorezistente incluse, suprafata antiaderenta, culoare rosie vibranta.
Verifica pretul aici

Tigaie Lodge 26 cm – L-8SK3

Tigaie din Fonta Lodge 26 cm L-8SK3

Tigaia de 26 cm este multifunctionala, ideala pentru perpelire, sotare, prajire si coacere, fabricata din fonta pentru o excelenta retentie a caldurii, compatibila cu toate sursele de caldura, inclusiv inductie si cuptor, strat antiaderent precondimentat, usor de intretinut si curatat, firma infiintata in 1896.
Verifica pretul aici

Tigaie fonta cu capac Amercook Pluriel

tigaie fonta 3

Fonta de calitate cu strat antiaderent, capacul mentine temperatura constanta, potrivita pentru toate sursele de caldura inclusiv inductie, distribuie uniform caldura reducand consumul de energie, curatare usoara cu perie din plastic si ulei pentru protectie anti-rugina, tigaia are un diametru de 28 de cm.
Verifica pretul aici

De ce sa iti achizitionezi o tigaie din fonta?

Cred ca majoritatea celor care au avut bunici la tara in anii ’90 sunt familiarizati cu vasele din fonta. Gustul spectaculos al cartofilor, clatitelor sau al clasicelor omlete gatite cu drag de bunica ne va ramane vesnic intiparit in minte. Acele bunatati nu erau gatite in vase de teflon sau ceramica antiaderenta, ci erau gatite in tigai sau vase / oale din fonta.

Fonta se incalzeste uniform, retine bine caldura si o distribuie in mod egal, alimentele se coc perfect pe fonta si sunt incredibil de gustoase. Puteți amesteca in ea ingredientele cu orice tip de linguri. Nu conteaza daca zgariati fundul sau peretii tigaii, nu se intampla nimic. Tigaia din fonta este ca vinul! Este mai buna de la un an la altul si te tine zeci de ani!

De ce ne plac tigaile din fonta? In primul rand, pentru ca sunt complet ecologice! Nu sunt utilizate substante chimice pentru fabricarea fontei (vezi aici cum se fabrica). In al doilea rand se dovedesc a fi universale. Pot fi folosite pe toate sursele de caldura: aragaz, cuptor, foc deschis, plite cu inductie, surse electrice etc.. In ele se poate fierbe, praji sau coace.

Cum alegem cea mai buna tigaie din fonta?

Tigaile moderne din fonta difera ca forma si dimensiune in functie de scop. Exista tigai universale pentru uz zilnic si exista modele de tigai din fonta destinate exclusiv doar realizarea unor anumite tipuri de preparate (clatite, peste etc.), cu fund neted, grill sau canelat, cu margini sau fara. Iata cateva aspecte la care sa va ganditi inainte de a achizitiona tigaia:

1. Decideti-i scopul

Pentru a alege cea mai potrivita tigaie din fonta, intotdeauna indetificati scopul pentru care doriti sa o cumparati! Sigur ca in aceeasi tigaie, puteti praji oua, cartofi pai, puteti prepara o tocanita sau puteti coace clatite. Totodata este mai comod sa alegeti ce tigaie sa achizitionati atunci cand i-ati conturat deja scopul si conditiile in care veti gati cu ea.

De exemplu, pentru clatite aveti nevoie de o tigaie subtire, pentru tocanita de una adanca, pentru prajirea carnii una cu fundul canelat iar pentru coacerea in cuptor una cu manere turnate. Incercati sa descoperiti pentru ce anume doriti sa achizitionati tigaia iar alegerea dumneavoastra va fi mai mult mai usor de facut.

2. Alegeti tipul de fonta dorit

– Tigaie din fonta simpla

Tigaie din fonta simplaTigaia din fonta poate fi emailata sau simpla. Cea simpla este pur si simplu turnata din fonta si apoi slefuita pentru a i se elimina imperfectiunile din turnare.

Desi unele tigai sunt livrate direct asezonate, altele trebuie asezonate si tratate cu ulei pentru a li se crea un strat natural antiaderent.

Nu puteti lasa mancare in astfel de vase mult timp deoarece fonta se oxidează si rugineste. Tigaile, tuciurile și orice alte vase din fonta trebuiesc uscate bine dupa fiecare utilizare si lubrifiate de fiecare data cu ulei.

– Tigaie din fonta emailata

Tigaie din fonta emailataAstfel de tipuri de tigai se disting prin stratul protector de email turnat pe interiorul și exteriorul lor. Desi se spune ca fonta emailata este mai buna decat fonta obisnuita aceasta are atat avantaje, cat si dezavantaje.

Datorita stratului de email, tigaile arata mai atractiv din punct de vedere estetic. Fonta emailata nu rugineste! Puteti pastra mancarea in ele mai mult timp. Sunt usor de curatat si nu e nevoie de prea mult efort pentru a o face.

Depinde de dvs se tip de fonta alegeti. Cu fonta obisnuita aveti un pic mai mult de curatat insa este aproape indestructibila. Fonta emailata este mai frumoasa si mai practica in anumite cazuri insa are nevoie de o manipulare mai atenta pentru a nu se deteriora.

3. Verificați tigaile de defecte

In momentul in care achizitionati o tigaie din fonta trebuie sa fiti foarte atenti la posibilele si nedoritele defecte de fabricatie. Desi sunt simplu de fabricat, exista izolat si defecte de turnare ale tigailor din fonta care pot strica tigaia in timp. Acestea sunt prezente de obicei la tigaile deosebit de ieftine, marii producatori nu-si permit astfel de greseli.

Inainte de a cumpara o tigaie din fonta, in cazul in care aveti ocazia, sau la livrare, verificati tigaia, examinand-o cu atentie pe toate partile. In niciun caz nu ar trebui sa existe fisuri pe suprafata ei sau defecte de turnare. Vasele trebuie sa fie netede si bine slefuite, fara gauri sau alte defectiuni.

Care sunt avantajele unei tigai din fonta?

Probabil unul dintre cele mai notabile avantaje ale tigailor din fonta este durabilitatea. In cazul in care sunt ingrijite si intretinute corect acestea va pot tine, fara exagerare, o viata! Tigaile din fonta vin intr-o gama variata de forme si dimensiuni. Sunt instrumente de gatit versatile pe care fiecare bucatar ar trebui sa le aiba in bucataria sa.

Care sunt dezavantajele unei tigai din fonta?

In ciuda greutatii si aparentei dure, fonta este un material casant. Aveti grija sa nu o scapati prea tare sau prea des pe jos, deoarece se poate crapa, rar ce-i drept, insa aceasta posibilitate exista.

Cum se asezoneaza o tigaie din fonta?

Atunci cand cumparati o tigaie din fonta este important sa stiti daca aceasta a fost preasezonata sau daca aceasta sarcina va revine dvs. Procesul de asezonare creeaza un strat protector intre tigaia propriu-zisa si alimentul pe care doriti sa-l gatiti. Se recomanda sa realizati acest procedeu inainte de prima folosire a tigaii din fonta.

Asezonarea unei tigai de fonta presupune realizarea urmatorilor pasi:

  • spalati bine tigaia cu apa calduta si cu ajutorul unui burete moale
  • uscati bine tigaia pe toata suprafata
  • lubrifiati toate suprafetele tigaii cu ulei vegetal sau ulei special pentru asezonare
  • preincalziti cuptorul la 190°C
  • pozitionati tigaia in cuptor cu fundul in sus si coaceti-o 1 ora
  • opriti cuptorul si lasati tigaia inauntru pana cand aceasta s-a racit complet

Cum se curata corect o tigaie din fonta?

Exista cateva tehnici prin care puteti curata corect o tigaie din fonta fara a-i indeparta stratul protector obtinut in urma asezonarii. Dupa fiecare utilizare, desprindeti cu grija bucatile sau resturile de alimente ce au ramas in tigaie. Apoi, preparati o pasta din sare dizolvata in apa si frecati usor suprafata interna a tigaii. Clatiti cu apa sau stergeti cu un prosop de hartie. Uscati bine tigaia pentru a preveni ruginirea acesteia. De asemenea, este recomandat ca, periodic, sa lubrifiati suprafetele tigaii cu ulei pentru a-i prelungi aspectul initial.

Ce fac daca tigaia din fonta a ruginit?

Nu intrati in panica! Este normal sa se intample acest lucru in cazul in care tigaia nu a mai fost folosita de mult si ati uitat sa o lubrifiati din cand in cand cu ulei. Insa este un lucru reparabil! Cu o perie de sarma sau un burete abraziv spalati bine rugina cu apa si detergent. O ungeti apoi cu ulei si gata! E ca noua!

Ce mancaruri se pot prepara in tigaia din fonta?

Tigaia din fonta se poate folosi pentru prajire, coacere, rumenire, sotare, frigere etc. Este deosebit de versatila asa ca se preteaza gatirii si prepararii multor retete. Intr-o tigaie de fonta puteti gati omleta, puteti sota legume, praji peste sau puteti prepara o fiptura delicioasa. Fonta este un foarte bun conductor termic, gatirea se face uniform si rapid. Practic nu exista limite cand vorbim despre gatirea cu o tigaie din fonta.

Tigaia din fonta, cadoul perfect de casa noua!

Tigaile din fonta sunt cadoul perfect pentru prietenii si familia care iubesc sa gateasca! Ei vor adora acest cadou, deoarece aceste tigai pot fi folosite pentru a face orice tip de reteta dorita. Sunt durabile si usor de intretinut. Unul dintre cele mai importante aspecte despre aceste tigai este ca pot fi utilizate pe orice tip de sursa de caldura.

O tigaie din fonta este o alegere perfecta pentru orice tip de proprietar, fie el de casa noua sau nu, fiind achizitia ideala pentru oricine iubeste sa gateasca! Tigaile din fonta au multe beneficii, motiv pentru care este indicat sa le oferiti cadou. Acestea rezista zeci de ani, sunt practice, usor de curatat si deosebit de utile in bucatarie.